Know-how Yuki: top 5 complementaire software, gebruik en toepassing en de meest gemaakte fouten.

Yuki: top 5 complementaire software, gebruik en toepassing en de meest gemaakte fouten.

Bij Maguire werken we voor een groot deel van onze cliënten met de Accountancy software van Yuki.

De top 5 van complementaire software voor Yuki en hoe je deze kunt toepassen

Bij Maguire werken we voor een groot deel van onze cliënten met de Accountancy software van Yuki. We zijn dan ook al sinds 2015 een officiële partner van Yuki. Geen enkel pakket is perfect, maar met Yuki zijn we toch wel heel content. Door de toegankelijkheid is het bovendien zowel voor de ondernemer-cliënt als voor onze fiscalisten een handige bron van informatie en signalering. En daar kunnen wij als fiscalisten weer mee adviseren en sturen.

Yuki hoort inmiddels tot de Visma-familie, net als vele andere softwareleveranciers, en uiteraard prijst Visma die andere software-tools aan om een integrale service voor ondernemingen te kunnen bieden. Yuki houdt uiteraard zelf ook bij, welke software het meest gebruikt wordt in samenhang met Yuki:

  1. Jaarrekening: Visionplanner
  2. Salaris: Nmbrs (of Loket)
  3. Fiscaal: Nextens
  4. CRM: Adminpulse (of Radar)
  5. Facturatie: WeFact (of Yuki facturering)

Wij werken met Nmbrs en Yuki facturering. Voor onze aangiftepraktijk (Fiscaal) werken we met AFAS en voor jaarrekeningen gebruiken we UNIT 4 Audition.

Gebruik en toepassing 

Met Yuki beschikken we over een accountancy softwarepakket dat een redelijk hoge automatiseringsgraad kan bereiken – die graad handhaven vraagt vervolgens wel continue zorg en aandacht. Een keer instellen en vervolgens niet meer naar het pakket omkijken, wordt redelijk snel afgestraft door Yuki, met mogelijk diverse (automatische) foutieve boekingen tot gevolg.

De automatische bankkoppeling is wel een fijne feature van Yuki: dagelijks worden alle transacties op de ondernemingsrekeningen automatisch geüpload in Yuki, zodat ze daar (deels geautomatiseerd, deels handmatig) kunnen worden gekoppeld aan het aan die transactie ten grondslag liggende document.

Het is alleen zo jammer dat een flink aantal banken nog niet meedoet met die automatische koppeling: bijvoorbeeld koplopers op duurzaamheid als Triodos en ASN, en een koploper op digitale eenvoud zoals Knab – een bank die daarom door veel jonge tech-ondernemers wordt gebruikt. Ze laten daarmee niet alleen leuke ondernemingen als mogelijke cliënten liggen, maar laten ook hun rol in de bijdrage aan vereenvoudiging van processen langs zich heen gaan. Jammer, en vooralsnog een gemiste kans volgens ons.

Veel gemaakte fouten door ondernemers bij het gebruik van Yuki

Yuki probeert het verwerken van administraties zo simpel en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor ondernemers. Het blijft echter software, en input vanuit de ondernemer zelf blijft dan ook nodig. Vanuit onze eigen ervaringen, en die van Yuki hebben we een overzicht gemaakt van de meest gemaakte fouten, door ondernemers bij het aanleveren (uploaden) van informatie in Yuki:

  1. Documenten niet als bijlage uploaden (maar als schermafbeelding in de mail).
  2. Pinbonnetjes fotograferen met de app in plaats van de bon met btw erop.
  3. Betaaloverzichten aanleveren in plaats facturen (waar geen btw op staat vermeld).
  4. Meerdere facturen inscannen als 1 bestand (in plaats afzonderlijk per factuur).
  5. Niet in de map “Uitzoeken Yuki” uploaden, maar in een andere map.
  6. Privé facturen aanleveren.
  7. Dubbel facturen aanleveren.
  8. Slecht leesbare facturen/bonnetjes aanleveren.

Herkenbaar?